Všeobecná zdravotná poisťovňa - Úvodná stránka Všeobecná zdravotná poisťovňa - Úvodná stránka

Prepoistiť sa

S nami budete mať zdravie vždy po ruke. Vyplňte prihlášku a všetko ostatné nechajte na nás.

Chcem sa prepoistiť

Odber noviniek

Novinky z oblasti zdravotného poistenia, informácie o zmenách zákonov, výhodách a zľavách pre poistencov, vyplňte, prosím, registračný formulár.

Túžite po zmene v stravovaní? Zapojte sa do výzvy VšZP

Nepravidelné stravovanie, nedostatočný pitný režim či neustály stres. To všetko sa môže podpísať pod nadváhu či zhoršený zdravotný stav. Ak máte chuť, odhodlanie a dostatočnú motiváciu zmeniť to, vydajte sa na cestu za zdravším JA. Pomôže vám s tým aj 28-dňová výzva zameraná na správne stravovanie, ktorú spúšťa VšZP v spolupráci s Inštitútom redukcie a prevencie nadváhy kompliment®.

Najúčinnejším spôsobom ako zredukovať riziko obezity a predchádzať vzniku mnohých ochorení je správna životospráva. A keďže hlavným poslaním VšZP je starať sa o zdravie poistencov s dôrazom na prevenciu, uchopila túto tému komplexne v podobe celoročného projektu Zdravo a so srdcom pre celú rodinu, ktorej súčasťou je aj 28-dňová výzva. Tá je určená pre tých, ktorí by radi zmenili svoj život k lepšiemu.

Do výzvy sa môže zapojiť široká verejnosť, a to už od 13. februára. Bude ju tvoriť 28 video jedálničkov. Všetky jedlá pripraví herečka a moderátorka Zuzana Vačková s Katarínou Skybovou z Inštitútu kompliment®. Cieľom tejto 28-dňovej výzvy je inšpirácia k vyváženému stravovaniu, k vytvoreniu trvalo udržateľných návykov v životospráve pre celú rodinu a redukcia nadbytočných kilogramov. Výzva a jej hodnotný obsah bude záujemcom k dispozícii na sociálnych sieťachna stránke preventivne.sk. Predchádzajú jej videá a články, ktoré verejnosť pripravujú na zmenu životného štýlu a na mesiac plný nových receptov.

Počas celého roka bude VšZP zverejňovať na sociálnych sieťach, aj na stránke preventivne.sk edukatívne videá a články v spolupráci s Inštitútom kompliment® s tematikou zdravej výživy a prospešného životného štýlu. Všetky odborné rady sú bezplatne dostupné širokej verejnosti.

Medzi najčastejšie chyby v životospráve ľudí patrí nepravidelné stravovanie, „zobkanie“ počas celého dňa, veľké porcie či veľa energetických jedál. „Častou chybou býva aj málo zeleniny a ovocia v jedálničku, veľa červeného a spracovaného mäsa, využívanie polotovarov, aj nedostatočný pitný režim,“ vymenúva Katarína Skybová, odborníčka na zdravý životný štýl, farmaceutka a riaditeľka Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment®. Problémom je aj málo pohybu, nekvalitný spánok a neustály stres.

Kľúčom k lepšiemu zdraviu či nižšej hmotnosti je práve správne stravovanie. „Schudnúť napríklad len úpravou stravy sa dá. Strava pri chudnutí tvorí až 70 – 80% úspechu. Pohyb a šport je ale výborným bonusom, spevňuje svalstvo, zvyšuje výdaj energie a zlepšuje náladu,“ vysvetľuje K. Skybová.

Ako by malo vyzerať optimálne stravovanie? Dôležité je jesť pravidelne a nevynechávať žiadne z hlavných denných jedál. Pomôže aj plánovanie si jedla na celý deň, aby sme sa vyhli „zobkaniu“. Nie je tiež správne jesť až do pocitu absolútneho naplnenia. „Pri varení šetrite tukom a cukrom. Vymeňte prílohu alebo mäso na tanieri za zeleninu – surovú, varenú či pečenú. Vaše jedlo sa stane menej kalorickým,“ radí K. Skybová. Počas dňa by sme mali tiež zjesť päť porcií ovocia a zeleniny. Potrebné je obmedziť červené a spracované mäso, polotovary a nezabúdať na pitný režim vo forme vody a nesladených čajov. Zabúdať netreba ani na pravidelný pohyb a pravidelnosť treba dodržiavať aj pri spánku. „Nájdite si čas aj na relax. Chronický stres je jedným zo spúšťačov ochorení, kompenzujte ho športom, spomaľte a oddychujte,“ dodáva odborníčka.

Nie je nutné začať dodržiavať všetky odporúčania naraz. Udržateľnejšou cestou je postupne si budovať jednotlivé návyky, krok za krokom. „Začnite prvým bodom. Ak sa vám darí, pridajte ďalší. Napríklad zjete denne 400 g zeleniny a ide vám to bez problémov? Vymeňte teda biele pečivo za celozrnné a ražné. Vymeňte smotanové jogurty za jogurty s obsahom tuku 3,5 %. Postupne sa váš jedálničiek zmení, prirodzene, bez pocitu, že sa obmedzujete a o niečo ochudobňujete,“ dodáva K. Skybová.

Najnovšie správy

Všetky správy